Homo sapiens mobilis

Toen social media net opkwam deed ik nog alles op mijn computer. Ik had nog geen smartphone. Een mobiele telefoon waarmee je kon bellen en smsen vond ik serieus al heel wat. Studiegenoten gebruikten internet op basis van telefoontikken en namen hun floppy diskette mee naar de mediatheek. En je social media bediende je vanachter je computer. Foto’s maakte je met een camera. Facebook stelde nog niks voor in Nederland en “iedereen” zat op Hyves. Niet dat het zó lang geleden is, maar het was een andere tijdsgeest. In 2016 Facebookten, WhatsAppten, Instagramden, Snapchatten en Pokemon Go-den (!) we heel wat af met zijn allen. Alles is mobiel. Leve de technologie. Al is het natuurlijk nogal de vraag of het allemaal zo goed voor ons is. 

2 new born millennials in huis

Ik vraag het me met name af omdat ik 2 new born millennials hier heb rondlopen / kruipen in de leeftijd van 0 en 2. Mijn zoontje van twee heeft zijn eerste voetstapjes al weer even geleden gezet. Overigens zijn dat social footprints geworden want – mobiel als papa en mama zijn – dat wondermomentje is live als filmpje op Facebook vastgelegd en ja dat waren echt zijn eerste voetstapjes en daar was niets aan geregisseerd. Vast staat dat zij hun digital footprints zeker gaan achter laten. En vast staat ook dat zij dit op een hele andere manier zullen gaan doen dan hun papa en mama. De Millennial generatie is een generatie die niet anders weet dan dat je kunt swipen, scrollen, filmpjes kunt kijken tot je ogen dicht vallen. Het is een generatie die termen als always-on en mobile only graag letterlijk neemt. En als we blijven evolueren dan wordt de generatie na mijn kinderen geboren met een aangegroeide smartphone vinger of een langere smartphone duim voor de steeds groter wordende smartphones. En natuurlijk een ingegroeide chip waarmee ze meteen kunnen programmeren als je hem activeert. Darwin zou er zeker niet raar van opkijken als er over 2.000 jaar fossielen worden opgegraven van de homo sapiens mobilis. Nederland ligt dan inmiddels diep onder de zeespiegel. Al wou ik onze ecologische ontwikkelingen nog even buiten beschouwing laten in deze blog.

“En als we blijven evolueren dan wordt de generatie na mijn kinderen geboren met een aangegroeide smartphone vinger of een langere smartphone duim voor de steeds groter wordende smartphones.” 

Waar stevenen we op af met zijn allen?

Voor het zover is, misschien goed om eens met elkaar na te denken waar we op afstevenen. We realiseren inmiddels al dat we te afhankelijk zijn en verslaafd zijn aan onze smartphone. Dat WhatsAppen op de fiets beboet moet worden om ongelukken in het verkeer te voorkomen. Dat we slechter slapen. En dat we psychosociaal ons geen raad weten met wat we allemaal van anderen zien in onze timelines.

“17% van de jongeren is verslaafd aan sociale media”

“47% van de jongeren vindt dat sociale media een negatieve invloed hebben op hun leven”

Bron: Jongeren over social media, CBS

Zonder draadje of apparaatje

Mijn vrouw en ik hebben het er in ieder geval uitgebreid over gehad tijdens oudjaarsavond. De cursus programmeren voor peuters hoeft nog niet in 2017 van start te gaan. Eerst maar eens lekker voetballen, hockeyen of basketballen. Lekker met anderen spelen. Bij voorkeur zonder draadje of apparaatje. Nu nog het goede voorbeeld geven…!

PS: kijk eens in de top 10 banen van de toekomst. Hier staan niet alleen “Cyber Security Expert”, “Internet of Things Developer” en “Data Analist” in de top 10, maar ook gewone beroepen als Leraar, Verpleegkundige en Kok. 


Over Bart';

Over Bart

Bart Betrekt

Bart Bedenkt

Bart Blogt

Bart Bemoeit

Al meer dan 15 jaar voel ik mij als een vis in het water in mijn vakgebied. Ik adem marketing en communicatie in en uit. Van het betrekken van mensen in workshops, het bedenken van doelgerichte campagnes en pragmatische plannen, bloggen tot het gevraagd dan wel ongevraagd bemoeien tegen de dingen waar ik tegen aan loop.

Meer over Bart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *