Mission statement Marketoonist

Van obligate missie naar betekenisvolle positionering

Ter voorbereiding op de strategie workshops die ik geef lees ik veel ondernemersplannen. Eens in de zoveel tijd kom ik mission statements tegen met een hoog gehalte aan generieke containerbegrippen en obligaat managementjargon. Terwijl een missie juist moet inspireren en als het even kan op een betekenisvolle manier richting moet geven. Een missie moet het papier ontstijgen.

Het antwoord op vragen als “wat wil je betekenen voor je klant?” “waar ben je trots op?” en “waar droom je van?” zegt vaak veel meer over het DNA en ambitieniveau van je bedrijf dan de obligate management termen die je terugleest in ondernemersplannen.

Hoger doel: wat wil je betekenen?

Om de verbinding intern (trots) en extern te kunnen maken heb je een hoger doel nodig. Dit hoger doel geeft antwoord op de vraag: wat wil je betekenen? Voor je klant, voor je medewerker, richting de arbeidsmarkt, voor de maatschappij of zelfs voor de wereld. Niet een vraag waar je zo 1-2-3 een antwoord op bedenkt. De twaalf universele archetypes geven inspiratie bij het verkennen van en het vinden van het antwoord hierop. 

>>Meer weten over de 12 archetypes? Lees dan mijn eerdere blog: Welk archetype past het beste bij jouw bedrijf?

Benadering vanuit archetypes

De archetypes (arche = Grieks voor bron) komen uit de psychologie (Jung). In basis zijn er 12 universele oer-archetypes waarmee mensen zich kunnen identificeren. Archetypes gaan uit van de drijfveren van organisaties. Drijfveren spelen vaak een doorslaggevende rol spelen bij belangrijke beslissingen. Denk aan het wel of niet doorgaan van een fusie tussen twee partijen, een beursgang, hoe je omgaat met je personeel bij een reorganisatie of waarom het wel of niet past dat Elon Musk roept dat hij met Tesla naar Mars wil.

Alom bekende voorbeelden van archetypische bedrijven zijn Apple (creator), IKEA (gewone man), Harley Davidson (rebel), Landrover (ontdekker), Nike (held) en Google (heerser). Kijken we dichterbij huis naar dienstverlenende bedrijven dan vind ik Klaverblad (gewoon goede verzekeringen; archetype de gewone man) en Obvion (hypotheken met een geweten; archetype de pure / idealist) zich op een authentieke en betekenisvolle manier in hun sector neerzetten.

“Werken met het archetype model van Jung heeft sterke raakvlakken met het why-model van Simon Sinek. De kern van het archetype denken zit in het why (hoger doel) maar is onlosmakelijk verbonden aan de how en de what. Zo zal Tony Chocolonely nooit cacaobonen importeren vanuit een land waar boeren uitgebuit worden. Als dit niet congruënt is, dan volgt daar vaak een reactie op. Dit is ook de reden Qurrent veel kritiek kreeg toen bleek dat de duurzame energieleverancier shirtsponsor werd van een kapitaalverslindende voetbalclub. Dan past sponsoring van kinderen die spelen bij een noodlijdende voetbalclub aan de rand van de Braziliaanse regenwouden hier veel beter bij.” 

Ontstijgt jouw missie het papier van je ondernemersplan?

Net een ondernemersplan geschreven, maar ontbreekt het WOW gevoel nog? Stuur me je ondernemersplan toe en je ontvangt een gratis ondernemerplan scan met concrete tips hoe je dit kunt vertalen naar een inspirerende, betekenisvolle missie vanuit je archetype. Mail of bel 0681151974.

 

Hoe vertaal je je archetype naar een missiegedreven business model?

Het vertalen van je archetype naar je business model is nog niet zo makkelijk. Vanuit de vraag om dit te vertalen naar een business model heb ik het volgende model ontwikkeld. Dit model geeft handen en voeten in de vertaling van archetype naar missiegedreven business model. Het formuleren van missie tot en met de manier waarop je dit uitdraagt in de presentatie naar de markt leid je af van je archetype.

Reageren

Met mijn blogs wil ik ervaringen en kennis delen. Dus heb je vragen over archetypes, aanvullende tips of misschien een mooie case die je wil delen, reageer dan zeker!


Over Bart';

Over Bart

Bart Betrekt

Bart Bedenkt

Bart Blogt

Bart Bemoeit

Al meer dan 15 jaar voel ik mij als een vis in het water in mijn vakgebied. Ik adem marketing en communicatie in en uit. Van het betrekken van mensen in workshops, het bedenken van doelgerichte campagnes en pragmatische plannen, bloggen tot het gevraagd dan wel ongevraagd bemoeien tegen de dingen waar ik tegen aan loop.

Meer over Bart





Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *