Employer branding vanuit je DNA

In vacature teksten wordt vaak geappelleerd aan het DNA van de organisatie en het DNA van de medewerker waar naar gezocht wordt. Maar wat is dat DNA? En hoe maak je dat dan tastbaar? Het archetype model is een inspirerend model om het DNA mee te bepalen. Als je mensen met het “juiste DNA” aan weet te spreken zullen deze mensen ook beter bij je organisatie passen en daardoor ook langer bij je organisatie blijven. Een effectieve en daarmee ook kostenbesparende strategie.

“Natuurlijk zal een prestatiegerichte sales manager zich snel thuis voelen in de cultuur van een held als Nike en zal een techneut snel in zijn comfortzone zijn bij een bedrijf als ASML dat innovatie en volop doorgroeimogelijkheden biedt (archetype van de creator / innovator). Interessanter wordt het als je gaat kijken wat mensen doen als ze organisaties uit dezelfde sector met verschillende archetypes gaan vergelijken. Zoals ABN Amro (heerser) vs Triodos (idealist).” 

Archetype als wapen in de strijd om mensen met het juiste DNA

Archetypes worden door steeds meer organisaties gebruikt om te komen tot betekenisvolle positioneringen. Naar klanten, naar eigen medewerkers. Echter zie ik het naar de arbeidsmarkt nog opvallend weinig terug. Dit terwijl juist daar en vooral in de branches (ICT, high tech, maakindustrie) waar een ware klopjacht is op inzetbare krachten je juist hiermee de mensen kunt aantrekken die bij je organisatie passen. Daarbij komt dat steeds meer mensen – hoogopgeleide professionals in het bijzonder – al lang niet meer alleen naar functietitel, salaris en perspectief kijken. 

“Past deze organisatie qua cultuur bij hoe ik als persoon in mijn werk sta?” is een vraag die steeds relevanter is geworden in de keuze voor welke organisatie iemand zich de komende jaren aan wilt verbinden. En deze vraag gaat verder dan fancy kantoortuinen en de mogelijkheid om vanuit huis te werken.

Employer branding DNA

>> Meer over het archetypemodel en de 12 verschillende archetypes lees je in mijn blog: Welk archetype past het best bij jouw bedrijf? 

 Vanuit de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de workshops die ik geef over archetypes, heb ik de workshop employer branding ontwikkeld. 
 

Uitgelicht

Hieronder licht ik twee cases uit waarin het archetype centraal stond waarbij ik zal laten zien hoe je dit kunt doorvertalen naar employer branding. 

Het #DWIBZ gevoel van Zayaz

Zayaz is een woningcorporatie die werkt vanuit de bedoeling. In de bepaling van het archetype van woningcorporatie Zayaz heb ik medewerkers tijdens één van de workshops gevraagd naar hun #DWIBZ gevoel (DWIBZ = daarom werk ik bij Zayaz). Dit resulteerde in een aantal persoonlijke, authentieke en bovenal betekenisvolle verhalen over hun drijfveren. Van management, beleidsmakers tot de mensen die contact hebben met huurders. Meest ontroerend was nog het verhaal van de financiële man die het belang van een gezonde financiële huishouding duidelijk maakte om meer mogelijk te kunnen maken voor maatschappelijk kwetsbare huurders. Het archetype is daarmee niet de altruïst (of idealist) maar een maatschappelijke realist die de maatschappelijke taak alleen kan invullen vanuit een realistische bedrijfsvoering die niet alleen oog heeft voor de zwakkeren maar voor alle huurders. Een mooie drijfveer om te werken bij deze woningcorporatie die zich bijzonder inspant voor de zwakkeren in de maatschappij. En daarmee zeer goed toe te passen in employer branding om mensen aan te trekken met hetzelfde DNA. Denk aan authentieke testimonial video’s. Of een speciale belevingsruimte voor sollicitanten met persoonlijke #DWIBZ quotes van medewerkers.

JDI zoekt geen ontwikkelaars maar ontdekkers

Bij JDI hebben ik een positioneringstraject gedaan waarbij gekozen is voor het archetype van de ontdekker. JDI is gespecialiseerd in het ontwikkelen van web applicaties. In hun branche zitten vooral veel creators. Maar JDI ontwikkelt niet om het ontwikkelen, maar doet dit altijd vanuit een business perspectief. Hierbij verkennen ze hoe ze de business van een klant kunnen vertalen naar duurzame web applicaties. Dit hebben ze vertaald naar hun propositie naar klanten, intern, maar ook naar employer branding. In hun werving gaat JDI daarom niet op zoek naar ontwikkelaars, maar naar ontdekkers die samen met de klant en collega’s op ontdekkingstocht willen gaan. Vanuit het archetype van de ontdekker kun je ook avontuurlijke events organiseren. Door een sollicitant met wie je al verder in gesprek bent mee te nemen naar een avontuurlijke trip in de Ardennen met de rest van het team leer je elkaar ook meteen als ontdekker beter kennen! 

Archetype als inspiratiebron voor employer branding

Door te communiceren vanuit je archetype kun je je organisatie onderscheidend en betekenisvol neerzetten in de arbeidsmarkt. Het biedt strategische opties en nieuwe kansen voor HR, recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. Bovendien geeft het inspiratie om employer branding vanuit trots en werkbeleving in te zetten. Niet om “creatief te doen”, maar om op te vallen vanuit de beleving die bij het DNA van je organisatie past. Denk hierbij niet alleen aan de insteek van je vacatureteksten, het produceren van testimonial video’s maar bijvoorbeeld ook aan een thematische belevingsruimte voor sollicitaties of specifieke acties en events gericht op sollicitanten.

Reageren

Met mijn blogs wil ik ervaringen en kennis delen. Dus heb je vragen over employer branding, aanvullende tips of misschien een mooie case die je wil delen, reageer dan zeker!


Over Bart';

Over Bart

Bart Betrekt

Bart Bedenkt

Bart Blogt

Bart Bemoeit

Al meer dan 15 jaar voel ik mij als een vis in het water in mijn vakgebied. Ik adem marketing en communicatie in en uit. Van het betrekken van mensen in workshops, het bedenken van doelgerichte campagnes en pragmatische plannen, bloggen tot het gevraagd dan wel ongevraagd bemoeien tegen de dingen waar ik tegen aan loop.

Meer over Bart





Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *